Yanlış Deodorantlar Yüzünden Hayatınız Zehir Olmasın
Deodorantın sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili söylentiler arasında en endişe verici iddialardan biri de Meme Kanseridir. Deodorant içerisindeki toksinlerin lenf düğümlerinde birikeceği ve sağlıklı hücreleri kanser hücrelerine dönüştüreceği hala araştırılan iddialardan biridir. Pek çok araştırmacı meme kanserlerinin terleme önleyici maddesini içeren ürünlerden kaynaklı olduğunu doğrulamıştır.
İngiltere'de Keel Üniversitesi'ndeki bilim insanları Wythenshaw Hastanesi'nde tedavi gören 17 kanser hastasının göğüs tümörlerini incelemiş ve kanser dokularında alüminyum tespit etmiştir. Ayrıca göğüs dokusunun dış kısmında da alüminyum yoğunluğunun arttığı açıklanmıştır. Daha da önemlisi; koltuk altına daha yakın olan dış bölgedeki bu yoğunluğa, ter önleyicilerin neden olabileceği sonucuna varılmıştır.
Deodorantlarda Gizlenen Toksin Maddeler Nelerdir?
Deodorantın zararlı olup olmadığının anlamanın en temel yolu içerisindeki maddeleri bilmektir. Ortalama bir deodoranttaki kimyasal içerikler;
Alüminyum
Alüminyum bileşikleri kozmetik ve farmasötik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ter önleyici maddelerde alüminyum tuzları terlemeyi önleyen maddelerdir. Gözeneklerinizin yüzeyinde terin oluşmasını engellemek için tuzların çözülmesi gerekir.
Alüminyuma maruz kalma Alzheimer hastalığının gelişimiyle bağlantılıdır ve östrojen seviyelerinize müdahale eder. Vücudunuz östrojeni düzgün bir şekilde işleyemediğinde meme ve prostat kanseri riski daha yüksektir.
Antiperspirantlarda kullanılan aktif bileşenler sentetik alüminyum formlarıdır. Bunun için yaygın olarak kullanılanlar; alüminyum klorohidrat ve alüminyum zirkonyum kolorohidrat kompleksleridir. Alüminyumun sentetik formları, ter bezlerinin etrafındaki hücreler tarafından emilerek onlarla beraber su alıp şişer. Su, bezlerin şişmeye zorlamasına ve ter kanalının kapanmasına neden olur.
Parabenler
Parabenler, deodorant üzerinde mantar, bakteri ve maya oluşumunu önlemek için kullanılır. Parabenlerin cilt tarafından emilebildiği ve vücudunuza girdikten sonra cinsel gelişim, göğüs sağlığı ve diğer bedensel işlevler için önemli olan bir kadınlık hormonu olan östrojen olarak işlev görebileceği doğrudur.
Yaşam boyu östrojene daha yüksek oranda maruz kalmak da meme kanseri riskinizi artırabilir. Aynı zamanda parabenlere maruz kalma durumunda hormonal denge bozulabilir.
Stearetler
Stearetler deodorantınızdaki toksinlerden biridir. Deodorantınızın içindekiler listesinde polioksietilen 20 stearil eter görebilirsiniz. Stearetler deodorantlarda ve diğer sağlık ve güzellik ürünlerinde birkaç farklı şekilde kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Bunlar koyulaştırıcı veya temizleme maddesi olarak kullanılmaktadır.
Stearik asit bir kanserojen olan etilen oksidin birleştirilmesiyle yapılır. Bu katkı maddeleri, aynı anda kanserojen ve dioksan üreten etoksilasyonun, üretim sürecinde sert kimyasalın zayıflatılması ürünüdür, oldukça zararlıdır.
Triklosan
Triklosan, deodorant ve diğer güzellik ürünlerinizdeki en zararlı toksinlerden biridir. FDA triklosan'ı pestisit olarak sınıflandırmıştır, ancak markalı deodorantların çoğunluğunda yer almaktadır. Üretim sürecinde ve cildinizle temas ettiğinde bakterileri öldürmek için kullanılır. Triklosan suyla birleştiğinde kloroform adı verilen kanserojen bir gaz da oluşturmaktadır.
Ftalatlar
Ftalatlar deodorantlardaki kokuya eklenir, aynı zamanda deodorantınızın daha düzgün yayılmasına yardımcı olur. Ancak bazı ciddi sağlık riskleri vardır. Ftalatlar meme, yumurtalık ve prostat kanseriyle ilişkilendirilmiştir.
Endokrin bozulmasına neden oldukları biliniyor. Karaciğer, akciğer ve böbrek hasarına, ayrıca sperm sayısında azalmaya ve kısırlığa neden olurlar. Ftalatlar sadece insanlara zararlı değildir. Bu listedeki diğer bileşenler gibi bunlar da çevreye salınır ve su sistemleri üzerinde ciddi etkiler yaratır.
Trietanolamin ve Dietanolamin
Trietanolamin ve dietanolamin cildinize sızıp karaciğerinizi ve böbreklerinizi etkileyebilen kimyasallardır. Aslında o kadar zararlı ki, bu iki kimyasalın kanserojen olduğu bilindiği için pek çok Avrupa ülkesinde yasaklanmıştır.
Yapay Renkler
Deodorantların içindeki bazı yapay renklendiriciler ve ağartıcılar ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca kanserojen olduğu da bilinmektedir.
Potasyum Alum (Alum Tuzları)
Doğal adı altında satılan birçok deodorantın içinde bulunur. Doğadan elde edilebildiği için "doğal" ifadesi kullanılabilir ama kimyasal adı Potasyum Aluminyum Sülfattır. İçeriğinde %30 oranında aluminyum bulunur. İçeriğindeki diğer bileşenler ile tepkimeye girerek aluminyumun etkisini arttırarak gözeneklerden girmesi söz konusudur.
Bu neden ile %100 doğal deodorantlar tercih edilmelidir.
Doğal deodorantlar terlemeyi önleyici değildir. Sağlığınıza zarar vermeden, kokuyu yok etmek için terlemeye engel olmadan, sadece bakterilerle savaşan ürünleri kullanarak cilt florasını koruyabilirsiniz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan deodorantlar kokulara neden olan bakterileri etkisiz hale getirir. Bu durum terlemenin neden olduğu kötü kokulara engel olurken, cildin nefes almasına izin verir. Terlemeye engel olmayan, sadece kötü kokulara sebebiyet veren bakterilere savaşan ve alüminyum, paraben, ya da alkol içermeyen ürünlerin seçimi sağlık açısından büyük önem taşır.
Bthera Natural %100 Doğal Roll-on Deodorantlar asla sentetik veya zararlı kimyasal içermez. Kokusunu saf uçucu yağlardan alan deodorantlar, hızla emilir, gözenekleri tıkamadan ter kokusunun oluşmasına engel olur. Çocuklar ve yetişkinler için uygundur.